background branding

Massaclaim tegen sjoemeldiesels: dit betekent het voor jou

Diesel

Stichting CarClaim en de Consumentenbond kunnen los met hun massaclaims tegen autofabrikanten die jarenlang gesjoemeld hebben met software in hun dieselauto’s. Honderdduizenden consumenten hebben mogelijk recht op een schadevergoeding, zo behandelen we in de uitzending van 22 april 2024

Wat is het sjoemeldieselschandaal?

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het rollen toen een Amerikaanse toezichthouder ontdekte dat auto's van Volkswagen in de praktijk op de weg veel meer uitstootten dan tijdens de standaardtest in een gecontroleerde omgeving. 

Dit bleek bij veel meer auto’s, van veel meer merken, het geval. Met sjoemelsoftware manipuleerden autofabrikanten de uitslagen van emissietesten en verhulden ze de échte uitstoot van de auto. Dieselauto’s waren hierdoor jarenlang veel vervuilender dan door autofabrikanten werd voorgespiegeld. 

Wat is de schade?

Dat is slecht voor het milieu én voor de consument, vertelt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond. “Consumenten hebben feitelijk een te hoge prijs betaald bij aanschaf van de auto. Ze kochten een auto die niet voldeed aan de wet- en regelgeving.”

“Daarnaast zijn er vaak kosten gemaakt voor het herstel van de gebreken, met updates bijvoorbeeld. Die hebben er in sommige gevallen voor gezorgd dat de auto meer brandstof verbruikte. Ook is de auto een stuk minder aantrekkelijk geworden en hierdoor is de inruilwaarde gekelderd.”

Hoe weet je of jouw auto een sjoemeldiesel is?

“Als je een diesel hebt gekocht die tussen 2008 en 2020 op de markt is gekomen, is de kans groot dat het een sjoemeldiesel is”, zegt Donat. Om zeker te weten of je een sjoemeldiesel in bezit hebt of hebt gehad, kun je een kentekencheck doen op de website van de Consumentenbond

Er lopen op dit moment verschillende procedures over sjoemeldiesels van verschillende merken: Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Mercedes-Benz, Renault, Dacia, Peugeot, Citroën, DS en Opel. Ook neemt de Consumentenbond BMW, Mini en Fiat-campers met een dieselmotor onder de loep.

Wat voor vergoeding kun je krijgen?

Hoeveel schadevergoeding je kunt krijgen, is afhankelijk van de uitspraak van de rechter. In Nederland is namelijk nog niet eerder een schadevergoeding uitgekeerd voor een sjoemeldiesel. 

Eerder was er een uitspraak in de collectieve procedure van Stichting CarClaim tegen Volkswagen. De rechter oordeelde dat de eigenaren van een nieuw gekochte sjoemeldiesel recht hadden op 3000 euro. Voor bezitters van een tweedehands sjoemeldiesel, kwam de vergoeding uit op 1500 euro.

De Consumentenbond vindt deze bedragen “de absolute ondergrens”.

Geldt dit ook voor diesels die je al heb verkocht of ingeruild? 

Ja, dit geldt ook voor auto’s die niet meer in jouw bezit zijn. Je moet wel kunnen bewijzen dat je eigenaar bent geweest van de auto. Dit kan met aankoopbewijzen of onderhoudsfacturen van de garage waar je je auto gekocht hebt, of hebt laten onderhouden. Je kunt dit ook opvragen bij de RDW.

Consumenten die tussen 1 september 2009 en 1 januari 2020 een dieselauto van deze merken hebben aangeschaft, kunnen zich hier aansluiten bij de claim.