background branding

Fragment: Belastingverhoging op dranken is onlogisch

In de uitzending van maandag 22 april 2024 neemt Radar de verbruiksbelating op alcoholvrije dranken onder de loep. Want waarom geldt deze belasting wel voor mineraalwater met citroen, maar niet voor suikkerrijke chocolademelk?

Hoe werkt de verbruiksbelasting?

Sinds begin dit jaar is de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank en vruchtensappen, verhoogd van 8 cent naar 26 cent per liter. De overheid hoopt dat door de verhoging de consument deze relatief ongezonde producten eerder laat staan. Alleen zit er in die verbruiksbelasting een uitzondering voor mineraalwater en zuivel.

Dat betekent bijvoorbeeld dat mineraalwater met een vleugje citroen wel onder deze belasting valt en dus duurder wordt. Terwijl suikerrijke chocolademelk waar uiteraard zuivel in zit, de prijs hetzelfde blijft. Voor welke producten geldt dat nog meer? En gaan deze uitzonderingen aangepast worden?

Reactie Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Radar heeft verschillende partijen om een reactie gevraagd. Zo hebben we het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd naar het doel van de verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken en de uitzondering voor zuivel. Hun uitleg lees je hier:

Reacties betrokken partijen

Ook het Voedingscentrum, de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en producent Riedel hebben gereageerd. Deze reacties lees je hier: